Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

петък, 7 октомври 2011 г.

Село Брежани:Втория празник на брежанския кестен

Кулинарни изкушения от кестени и атрактивна програма подготвят за втория празник на брежанския кестен

07 октомври 2011

Симитли. Кулинарни изкушения от кестени и атрактивна програма се подготвят за втория празник на брежанския кестен, съобщиха организаторите. Малкото село Брежани се готви за уникален празник, който за пръв път се проведе през миналата година, а сега поема към второто си издание. Празникът се организира на 15 октомври от сдружение „Хора и традиции”, с изключителната подкрепа на ръководството на община Симитли в лицето на Апостол Апостолов и кмета на селото Благой Илиев.
Дирекцията на националния парк „Пирин” се присъедини като партньор в организацията на празника. И тази година празникът ще очарова гостите си с кулинарна изложба, която ще се обогати с автентични ястия от Делчево, Република Македония, а ревюто на автентичните носии ще демонстрира красотата на облеклата от близкото минало от България и Македония. Проф. Драчев, декан на факултета по изкуства към ЮЗУ „Неофит Рилски” ще открие изложбата на художници Николай Китанов, Емил Петров, Любо Канелов, Георги Славков, Миглена Методиева Юлияна Сотирова, Лидия Асенова, Николай Кашев, участници в пленера, съпровождащ празника.
В програмата ще участва обичаната Гуна Иванова, звезди на Македонкото радио и телевизия Зорица Попочовска, Ангела Здравковска и Иван Тренчевски, женските фолклорни групи от Брежани и Съхране, Ансамбъл „Гоце Делчев” от Делчево, ансамбъл „Веселие” – Симитли, ансамбъл „Пролет”от Петрич, майстори-виртуози на хората - оркестърът на Яската от Крупник, кукерска група от Брежани, детски танцови и детска градина от Брежани.
Всички гости ще опитат печените кестени на италианеца Мауро, брежански зет, който донесе от родината си специална скара за печене на кестени.
Съборът за втора година привлича гости от близо и далече като обединява местата, където има ядливи кестени – Брежани, Берковица и Петрич, но и с всяка година се превръща в притегателен център на всички, които обичат родния край и родното място.

иаф / Ooh - mmm - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи