Най-добрият хляб в света
Пресният и пухкав хляб е истинска наслада за небцето.
Понякога именно хлябът е ключът към разпознаването на определена национална култура.
Представяме ви кратък списък с най-добрите хлябове по света.
Роти
Роти е многолистен хляб, който се прави от бяло брашно и се готви върху метална повърхност с масло.
Прави се в Индия, Пакистан, Бангладеш, Индонезия, Шри Ланка, Тайланд и други. Малайското роти е като че ли най-популярно.
Има и различни видове – с яйца или лук, но традиционният хляб роти се сервира с даал – леща с къри и/или къри с месо.
Тортила
Няма нищо по-хубаво (и мексиканско) от вкуса на гореща царевична тортила, отвън с лека коричка.
Това като че ли е най-важната храна в Мексико, национален символ, познат отпреди 2 500 години.
Това е и основната храна на много мексиканци, особено пък населението в селските райони.
Сервира се със задушено, месо на скара, зеленчуци, гуакамоле, картофи, ориз – практически с всичко.
Смята се, че кръглото плоско хлебче произлиза от Централно Мексико.
Методът за направата му се е променил с течение на времето, но не и продуктите.
Наан
Наан произлиза от Средния изток.
На света го представили пенджабите.
Пече се в глинена пещ (тандуур), но в домашни условия може да се опече и в нормална фурна.
Е, резултатът няма да е същият. Дори и индийците го купуват по ресторантите, защото в много малко домове има тандуур.
Багел
Багелите се правели в Европа, но пък през ХІХ век в Ню Йорк се специализирали до толкова в производството им, че взел ипървенството. Багелът е нещо като геврек, като тестото първо се вари, а после се пече. Може да бъде наръсен със сусам или пък с шоколадови стърготини – има различни версии. В други части на САЩ багелът само се пече, като се пропуска варенето, но пък те са си просто хлебчета с дупка и нищо повече. Според майсторите на хлебчетата, водата в Ню Йорк придава на багела онази сладост, която го отличава. Препоръчваме пекарната H&H Bagels.
Багета
Багетата е дълго и тънко хлебче, което се консумира до 4 часа след изпичането.
Може да се съхранят и за по-дълго, в полиетиленов плик, но коричката се разваля.
Ако пък се остави на открито, багетата просто се втвърдява и изобщо не е толкова приятна за хапване.
Ето защо французите предпочитат багетите за закуска.
Пумперникел
Бертолд Брехт споделил през 1941 г., когато живеел в Калифорния, че най-много му липсва ... хлябът!
Който е опитвал истински германски пумперникел знае какво е имал предвид Брехт.
Хлябът има 300 различни варианта.
Приготвя се на пара, а не с нормалното печене.
http://www.millionaire.bg / Ooh - mmm
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар