Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

сряда, 12 октомври 2011 г.

Развенчаха големите митове за храната

Развенчаха големите митове за храната

Цвета Герчева

Когато сте изправени пред дилемата колко храна да погълнете, помнете златното правило – най-диетична е храната в малки количества, независимо от вида й.

Ябълките са по-вредни от газираното, лимоните имат повече захар от ягодите

Според китайската медицина всяка храна лекува определена болест. В днешно време обаче рядко се замисляме как порциите, които похапваме на крак през обедната почивка, влияят на нашето здраве. Освен хилядите теории за полезните и вредни храни напоследък се лансират някои откровени лъжи, които повторени 100 пъти от медиите и диетолозите, вече приемаме за истина. Полезен ли е черният дроб, вредят ли ябълките на здравето ни и трябва ли да разчитаме само на салатата за стройна фигура? Ето някои от най-големите заблуди за храната, които много от нас не знаят.

Ябълката - най-полезният плод

Оказва се, че някои сладки сортове ябълки са доста вредни за здравето. В един плод понякога се съдържат над 4 лъжици захар, което го прави сред рисковите фактори за затлъстяване и образуване на кариеси. Според професор Дейвид Бартлет, ръководител на направлението по ортопедична стоматология към Кралския колеж в Лондон, някои от сега наличните на пазара сортове ябълки съдържат толкова захар, че са по-вредни за зъбите дори от газираните напитки. Това обаче не означава, че трябва да се спре консумацията на ябълки. Просто след всяко ядене е нужно задължително да се мият зъбите или поне да се изпива по чаша вода.

Щом млякото има син оттенък, нещо с него не е наред

Това се оказва една голяма лъжа. Въпреки че сме свикнали да възприемаме жълтеещото домашно мляко като еталон за качество, синкавият продукт, който купуваме от магазина, е доста по-полезен, твърдят диетолозите. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол, на което се дължи и промененият му цвят. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

Хората с мазна коса да не прекаляват с тлъстините

Това една от най-разпространените заблуди. За съжаление голяма част от хората не си дават сметка, че между стомаха и скалпа на главата няма пряка връзка.
Дори всеки ден да изпивате по цял литър зехтин, това няма да се отрази на структурата на вашата коса.

Марулите са тайната на идеалната фигура

Действително те не съдържат калории, но обикновено не се употребяват в чист вид. А повечето салатни сосове съдържат много мазнини. Да не говорим за глезотийки като синьо сирене, ядки и сирене пармезан, които обикновено вървят в комплект със салатата.

Лимоните са кисели, защото в тях няма захар, а много витамин С

В действителност в килограм лимони има повече захар, отколкото в килограм ягоди. А витамин С се съдържа в по-голямо количество в ягодите. Лимоните обикновено се препоръчват, защото те съдържат много други полезни вещества и притежават антимикробни и антисептически свойства. Именно затова те се използват при настинка, грип, ангина, възпалителни заболявания на лигавицата в устната кухина.

Черният дроб – идеалната вечеря

В него има много витамини, минерални соли и протеин, но също и голямо количество мазнини и холестерол. Диетолозите смятат, че в черния дроб на рогатите животни се натрупват опасни количества химикали и хормони, попадащи в организма на животното заедно с храната.

За да изчистим водата, трябва да я преварим

Това категорично не е вярно. В замърсената околна среда, в която живеем, преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

Дървените дъски за рязане не са хигиенични

Това, разбира се, го твърдят най-често производителите на пластмасови дъски. В действителност разлика няма. Някои биолози дори смятат дървените за по-добри.

Забравете за плуването след обилен обяд

Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за животоспасяващи действия. В нея се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.

Органичната храна е по-хранителна

Това, че органичната храна е по-скъпа, не означава, че е по-полезна. От Училището по хигиена в Лондон твърдят, че органичните храни са същите като останалите, след като били сравнени в 10 от 13 показателя. Също така не е доказано, че имат огромни ползи за здравето.

Влюбените губят апетит

Оказва се пълна заблуда. Вилли Пасини, професор по психиатрия и психология в Женевския университет, решил да провери това твърдение и провел изследване, което доказва, че апетитът на влюбените не само не изчезва, но дори се увеличава. Само един на четири души, отличаващи се с по-голяма чувствителност, губи своя апетит заради любовните преживявания.

в но / Ooh - mmm - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи