събота, 4 юни 2011 г.
Турските кулинарни вкусове - Кулинарно пътешествие в Турция
За автора
Сандра Алексиева
Сандра Алексиева е собственик на кулинарния сайт 1001recepti.com. Занимава се с кулинария от дете, обича да експериментира в кухнята и вярва, че тя е и място за сплотяване.
Кулинарно пътешествие в Турция
Сандра Алексиева
Здравейте, приятели!
Не планирам да ви изненадвам с екзотични наименования като „Пръста на везира", „Женско бедро" или „Рязан корем" - ястия, присъстващи в менюто на турските ресторанти. Ще ви дам три лесни рецепти, с които да разнообразите уикенда и да се насладите на турските кулинарни вкусове.
Салатата, която ви предлагам, е съвсем традиционна, а вкусът й, когато е приготвена добре, е неповторим. Разбира се, вие можете да купите Кьопоолу като готов продукт от магазина, но не подценявайте домашно приготвената храна - на никоя цена готовото Кьопоолу няма да ви достави онези вкусови удоволствия, които можете да си подарите сами и то със съвсем малко усилия в кухнята.
Продукти за 4 порции:
1 кг патладжани
6 домата
8 зелени чушки
3 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
магданоз
копър
сол
Да го направим:
Патладжаните (1 кг) и чушките (8 бр) се изпичат на фурна и се обелват. Вътрешността на патладжаните се нарязва на големи кубчета. Чушките се нарязват на парчета. Доматите (6 бр) се попарват, обелват и нарязват също на големи кубчета. Зеленчуците се смесват. Зехтинът (4 с.л.), солта, лимоновият сок (1 с.л.) и счуканият чесън (3 скилидки) се разбиват. С получения дресинг се овкусява салатата. По желание може да се добавят ситно нарязани копър и магданоз.
Можете да си приготвите за уикенда класическата салата, следвайки рецептата вляво, а можете да добавите и други продукти и да се насладите на Млечно кьопоолу. И в двата варианта ще останете приятно изненадани.
Основното ястие, което ви предлагам за почивните дни, е Тиквички по ориенталски. В тях липсва кайма и това прави ястието леко и подходящо за сезона. Подправките са много важни, защото именно характерният за турската кухня бахар ще ви отведе мислено на почивка с божествените си аромати. А ако не ви се занимава да дълбаете и пълните тиквички, можете да си ги приготвите и по по-лесен начин, включвайки домати.
Пълнени тиквички по ориенталски
Продукти за 6 порции:
6 тиквички
50 г ориз
1 глава стар лук
1 глава червен лук
25 г шам фъстък
150 мл зехтин
1 ч.л. бахар
1 ч.л. захар
2 ч.л. джоджен
сол
1 ½ ч.ч. вода
Да ги направим:
На измитите тиквички (6 бр) им се отрязват капачетата откъм дръжките и с тънък и остър нож се издълбава вътрешността им. В зехтина (150 мл) се запържват нарязаните глави лук (2 бр), шам фъстъкът (25 г), бахарът (1 ч.л.), лъжичка захар, джодженът (2 ч.л.) и измитият ориз (50 г). Разбърква се на умерен огън, докато оризът стане прозрачен. Добавят се солта и вътрешността от издълбаните тиквички. С получената смес се напълват тиквичките и се нареждат в тавичка. Добавя се малко мазнина, сол на вкус и вода (1 ½ ч.ч.). Ястието се пече на фурна около 30 минути при 200 градуса.
Тиквичките с червен сос също са част от турската кулинария и ще направят почивните ви дни леки и апетитни.
Десертът също заслужава внимание - популярното Шекерпаре се прави лесно и ще изненада както вас и близките ви, така и приятелите ви, които със сигурност биха искали да споделят това кулинарно удоволствие с вас!
Продукти:
2 яйца
4 ч.ч. брашно
10 г бакпулвер
250 г маргарин
1 жълтък
20 г бадеми
За сиропа:
3 ½ ч.ч. вода
3 ½ ч.ч. захар
½ ч.ч. лимонов сок
Да го направим:
Най-напред се приготвя сиропът и се оставя да изстине. За целта в тенджерка се изсипват водата (3 ½ ч.ч.), захарта (3 ½ ч.ч.) и лимоновият сок (½ ч.ч.) и всичко се бърка до разтапянето на захарта и получването на сироп.
В дълбок съд се разбиват яйцата (2 бр) и към тях се прибавят предварително разтопеният маргарин (250 г) и пресятото с бакпулвера (10 г) брашно (4 ч.ч.). Омесва се меко тесто, от което се оформят топчета с големина на орех. Топчетата се нареждат в плитка, намазнена тава, като леко се притискат, за да придобият по-плоска форма. Отгоре се намазват с разбития жълтък и върху всяка сладка се забожда по един бадем. Пекат се около 25 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изваждат се и горещи се заливат със студен сироп, покриват се с кърпа и се оставят да престоят 5-10 минути.
Същото се отнася и за изкушаващото Малеби с какао, което е един от любимите ми десерти. Сигурна съм, че веднага след първата лъжичка, ще разберете защо харесвам този десерт толкова много!
Ако не искате кулинарното пътешествие да приключи толкова скоро, насладете му се още, като научите защо наричаме турската кулинария великолепие от вкусове и аромати.
А ако ви се посещават и други дестинации, опитайте най-разнообразни Рецепти по държави.
От мен слънчев уикенд и вкусни кулинарни приключения!
http://www.webcafe.bg / Ooh - mmm : Вкусните гозби !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар