Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Вестник "Уикенд",заедно с том 1 на книгата "Кухната на Листопад.Хазал Чехре.От готвачката на Али Ръза и Хайрие.


Вестник "Уикенд",заедно с том 1 на книгата "Кухната на Листопад.Хазал Чехре.От готвачката на Али Ръза и Хайрие.

:::

Закуски и хлябове

Тутската кухня е една от най-разнообразните и цветни в целия свят.Но едно нещо я отличава от останалите и това е хлябът,или по-скоро,култът ни към хляба.От векове,още по време на Османската империя,хлебарите са били на особена почит.Ние вярваме,че Адам е покровител на хлебопроизводителите,като научил Атхангел Гавраил как се прави хляб след изгонването му от Райската градина.Тайната на добрия хляб се предава от поколение на поколение хлебари и е истинска привилегия някой да те научи на този занаят.Никъде по света хлябът няма такъв вкус и толкова добро качество,както в Турция.Но това може да го разбере само човек,откъснал се за известно време от страната и изпитал моменталната липса към това чудо,сътворено от няколко прости съставки.Освен това ние вярваме,че всяко парче хляб е благословено,и няма нищо по-ценно за нас от това да го имаме на масата си.Това важи както за бедни,така и за богати.Във всеки квартал на Турция има фурна за хляб,а понякога дори и повече от една.Всеки от нас на път за вкъщи задължително си купува хляб,а някой дори си го приговят у дома.Но независимо откъде е хлябът ти,той той трябва да присъства на трапезата.У нас хлябът винаги се яде пресен и това е,защото от хиляди години във фурните се меси и пече,както сутрин,така и следобед.След тежък работен ден всеки от нас е спокоен и награден за труда си,когато на масата е сенейството му и има топъл хляб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи