Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

събота, 17 септември 2011 г.

Турският дюнер подлуди германците

Дюнерът подлуди германците

Всеобщият любимец

Всеобщият любимец

Германия е европейски специалист по дюнери. Страната е най-големият износител за Европа, а германците предпочитат да похапват дюнер вместо традиционният къривурст. Турски или германски патент е всъщност този специалитет?

Дюнерът в Германия се продава с пилешко, пуешко или телешко месо. Може да е пикантен или не, с леко препечен или обикновен хляб. На първото изложение за дюнери в Берлин (24.09. - 25.09.) традиционният турски спецалитет ще бъде сервиран по всевъзможни начини, и то - безплатно.

В сградата на някогашната гара в Берлинския квартал Фридрихсхайн на 4000 квадратни метра се представя всичко, свързано с дюнера: от специални ножове през подправки до транспортни средства за разнасяне на стоката. Освен това ще бъде представен и вторият робот за дюнери, който изрязва месото от въртящия се шиш. Първият робот беше показан миналата година на изложението, предназначено само за представители от бранша.

Емблема на Берлинските заведения за дюнери


Емблема на Берлинските заведения за дюнери

Дюнер-мания

Дюнерът е изключително популярен в Германия. В производството му са ангажирани 60 000 души, а оборотът от продажбите достига 3,5 милиарда евро. На ден се обработват по около 600 тона месо - 400 за германските заведения за бързо хранене и 200 за други европейски страни. 60% от месото идват от Германия, останалата част е с произход от Белгия, Холандия и Франция.

В Германия на ден се изяждат около 3 милиона дюнера. Той вече отдавна е изместил традиционния германски къривурст, твърди Таркан Тасюмрук, председател на Съюза на турските производители на дюнери в Европа. Единствено сушито било конкуренция на дюнера в Германия, защото се смятало за по-здравословна храна.

Дюнерът първоначално бил специалитет само за султаните. Те похапвали дюнер-кебап - нарязано месо в чиния, веднъж седмично и то само по обяд. През 1972 година турският гастарбайтер в Германия Кадир Нурман решил да отвори заведение за бързо хранене, където да се предлагат само дюнери. Той бързо забелязал, че Германия е страна, в която се работи много и хората са свикнали да похапват на крак. Така първите дюнери в Германия се появяват в Берлин.

Разни хора - разни дюнери...

Отначало дюнерът бил само от месо и хляб, по-късно се появил вариантът със салата и сос. Оттогава той станал една от любимите храни на германците. Сега в германската столица вече има около 16 000 заведения за дюнер. А Берлин е смятан за "столица на дюнера" с неговите над 1000 заведения от този тип.

Специалитетът се радва на голяма популярност не само в Германия, а и в цяла Европа. "Имаме невероятен успех в Полша", казва Таркан Тасюмрук. Вкусът на европейците е различен. Французите предпочитат дюнер с пуешко месо, а шведите и испанци например го обичат с пиле. Най-продаван в Европа обаче си остава дюнерът с телешко месо.

АГ, ДПА, ШпО, Й. Йорданова, Редактор: Б. Узунова


дв / Ooh - mmm - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи