Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

понеделник, 19 септември 2011 г.

На първото изложение за дюнери в Берлин (24-25.09.) традиционният турски специалитет ще бъде сервиран по всевъзможни начини, и то безплатно

Изложба на турския специалитет в Берлин

Германците луднали по дюнери

Оборотът от продажбите им достига 3,5 млрд. евро

Дюнерът е изключително популярна бърза храна в Германия.

20.09.2011

Дюнерът в Германия се продава с пилешко, пуешко или телешко месо. Може да е пикантен или не, с леко препечен или обикновен хляб.

На първото изложение за дюнери в Берлин (24-25.09.) традиционният турски специалитет ще бъде сервиран по всевъзможни начини, и то безплатно.

В сградата на някогашната гара в берлинския квартал Фридрихсхайн на 4000 квадратни метра се представя всичко, свързано с дюнера: от специални ножове, през подправки до транспортни средства за разнасяне на стоката. Освен това

ще бъде представен и вторият робот

за дюнери, който изрязва месото от въртящия се шиш. Първият робот беше показан миналата година на изложението, предназначено само за представители от бранша. Дюнерът е изключително популярен в Германия. В производството му са ангажирани 60 000 души, а оборотът от продажбите достига 3,5 милиарда евро. На ден се обработват по около 600 тона месо - 400 за германските заведения за бързо хранене и 200 за други европейски страни. 60% от месото идва от Германия, останалата част е с произход от Белгия, Холандия и Франция.

В Германия на ден се изяждат около 3 милиона дюнера. Той вече отдавна е изместил традиционния германски къривурст, твърди Таркан Тасюмрук, председател на Съюза на турските производители на дюнери в Европа. Единствено сушито било конкуренция на дюнера в Германия, защото се смятало за по-здравословна храна.

Дюнерът първоначално бил вкуснотия само за султаните

Те похапвали дюнер кебап - нарязано месо в чиния, веднъж седмично, и то само по обяд. През 1972 година турският гастарбайтер в Германия Кадир Нурман решил да отвори заведение за бързо хранене, където да се предлагат само дюнери. Той бързо забелязал, че Германия е страна, в която се работи много и хората са свикнали да похапват накрак. Така първите дюнери в Германия се появяват в Берлин и сега се радват на невероятен успех.

в мо / Ooh - mmm - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи