Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

петък, 23 септември 2011 г.

Изложение представи избрани деликатеси от далачни страни








Гурме

Азиатска екзотика

Изложение представи избрани деликатеси от далачни страни

АЛЕКСАДЪР ПЕТРОВ,ИНТЕРНЕТ

На празника на азиатската кухня освен различни традиционни ястия бяха представени и национални облекла от екзотичните страни.

АЛБЕНА МИЛОШЕВА

24.09.2011

Националната кухня на всяка държава може да е най-успешният є „посланик” в чужбина. А традиционните национални ресторанти ­ истинско „посолство”. И макар българите да са добре запознати с това на Китай, Азия остава неразгадана и нова за нашенското небце. В това се убеди всеки, който посети първото по рода си изложение на гурме културата на Азия в края на миналата седмица. То представи непознати у нас рецепти от Казахстан, Пакистан, Виетнам, Монголия, Индонезия, Република Корея. Изненада с деликатеси дори от популярните у нас кухни на Индия, Китай и Япония. Пред всяка палатка се виха по няколко метра опашки, но екипът на вестник „Монитор” успя да се дореди до традиционни рецепти.

ЯПОНИЯ

У нас има не един и два японски суши ресторанта, но представеното на изложението меню беше пълна изненада дори за познавачите на тази кухня. Ако у нас сервират нигирисуши с тъмночервена сьомга, ориза ­ без никакви примеси, а гари (джинджифилът) е бледорозов, то това, което бяха приготвили в японската палатка, се различаваше коренно. Сьомгата беше бледорозова, а гари – бледожълт. На вкус също леко се доближаваше до това, което сме опитвали у нас. Все пак в Япония приготвянето на суши е майсторство и изкуство, което българите тепърва учат.

А от кулинарната спирка „Япония” ни подариха и рецепта.

Рецепта
Свинско на скара с джинджифил
Популярното ястие е по-известно като шогояки със свинско.

Продуктите, необходими за приготвянето на 4 порции, са:

- 500 г свинско месо, нарязано на ленти;

- 2 с. л. настърган пресен джинджифил;

- 3 с. л. соев сос;

- 2 с. л. мирин – сладко саке или бяло вино, в което е разтворена малко захар;

- 1 с. л. саке.

Приготвя се, като в подходящ съд се смесят соевият сос, сакето, мирината и джинджифилът. В тази смес се маринова свинското месо и се оставя да престои 5 минути. Междувременно се затопля олио в тиган. В него се пържи месото на умерена топлина. Сервира се с ориз, зеле, маруля или домати.

КАЗАХСТАН

Тези далечна и богата азиатска държава има с какво да изненада небцето. Ястията се оказаха един от най-големите успехи на кулинарното събитие. Месо по казахски беше сред малкото, които не докарват българина до шок от вкусовите разлики. Освен това със сигурност то ще му се услади. Премерената комбинация от месо, картофи и тесто е наистина много вкусна. Трябва обаче да опитате сами, защото едва ли ще откриете сходство с някоя нашенска рецепта, колкото и да го търсите. Най-малкото заради трите вида месо, които присъстват в ястието – а именно овнешко, конско и говеждо. Въпреки това вкусът е сходен с нашите готвени манджи. С познатите подправки и продуктите, ястието може да намери много фенове у нас. Най-малкото, защото рецептата е лесна.

Рецепта
Месо по казахски
Рецептата е за многолюдно семейство и с нея можете да направите малък пир за цялата рода. Необходимите продукти са 750 г овнешко месо; 1270 г конско месо; 1200 г говеждо; 1 глава лук; зелен лук; сол и подправки на вкус. За тестото са нужни 375 г пшенично брашно; 0,7 мл месен бульон или вода; 2 яйца; 1 чаена лъжичка сол. За соса 1 пиала бульон (широка чаша за чай, която наподобява малка купа); 1–2 глави лук. Приготвянето започва, като нарязаните и измити парчета меса се пускат в казан или тенджера със студена вода. Като кипнат, пяната се обира и се оставят да врят на тих огън. 30-40 мин преди сваряването на бульона се добавя сол, дафинов лист, лук, черен пипер на зърна. Може да се добавят и картофи.

Докато месото ври, се замесва тестото, оставя се да бухне 30-40 мин, след което се разточва на кори с дебелина 1-1,5 мм и се нарязва на парчета от по 8 см. Свареното месо с картофи се оставя в друг съд и се похлупва. В малка тенджерка се слага лук, нарязан на кръгчета, сол, пипер, пикантен зарзават. Залива се с мазнина от бульона и се задушава на бавен огън. В кипящия бульон се пуска нарязаното на квадратчета тесто. Когато се свари, се нарежда в плоска чиния първо тестото, отгоре се слага от месото и върху него лучените кръгчета. По края на чинията се слагат сварените картофки и се поръсва със зелен лук.

в мо / Ooh - mmm - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи