Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

вторник, 8 март 2011 г.

Тайната кухня на Кремъл






Тайната кухня на Кремъл

Готовата храна на държавниците се обработва с рентгенови лъчи

Путин и Медведев (вдясно) обсъждат важни дела на отрупана с деликатеси и алкохол маса.
МОСКВА. МИЛА КУДРИНА специално за вмо

09.03.2011

Владимир Путин не е претенциозен към храната.
Премиерът на Русия никога не отказва да седне на селска трапеза.
На приемите в Кремъл не се сервира черен хайвер, а червен.
Какви са гастрономическите предпочитания на първите мъже в Русия? Кой готви за тържествените приеми в Кремъл? Какви проверки преминават гозбите, преди да попаднат на масата на президента и премиера? И защо руските управници не ядат черен хайвер? Тези и още много тайни още от царско време крие легендарната кремълска кухня. Завесата леко приповдига бившият главен готвач на Хранителния комбинат „Кремълски” Виктор Беляев. Той е работил в Кремъл 30 години, а сега оглавява Международната асоциация на кулинарите.

Когато човек се добере до върховете на политическата власт в Русия, освен нов кабинет, шофьор и охрана получава и личен готвач. Кулинарните майстори, които обслужват Медведев и Путин, са на пряко подчинение на Федералната служба за сигурност и преди да попаднат там, преминават щателна проверка. В съветски времена готвачите на държавните лидери били сътрудници на 9-и отдел на бившия КГБ. В интервю за сп. „Итоги” Виктор Беляев разкрива, че в „специалната кухня” на смени работят няколко кулинари, които приготвят ястията за първите мъже не само в резиденциите и на работното им място, но и на всички приеми и официални вечери. Личните готвачи пътували с президента и премиера и в задграничните им командировки, като предварително проверявали храната, която ще бъде предложена на шефовете им.

СТОЛОВА № 1

Специалната кухня се намира на територията на Кремъл и заема два етажа, а банкетната зала побира 6000 души. Някога това място е било трапезарията на руските царе, а след това там се настаняват съветските лидери. По времето на първия президент на Русия Борис Елцин старата кухня била разрушена и на нейно място се появил съвременен хранителен комплекс. Той разполага със собствена пекарна, цехове за студени и топли ястия, сладкарски отдел. Специалната кухня разполага и с баня, като преди да пристъпят към работа, всички готвачи са задължени да вземат душ.

За качеството на продуктите следи специален отдел и група лекари. Преди да бъдат отправени в кухнята, всички продукти минават през химическа лаборатория, където се изследват за съдържание на тежки метали, пестициди и други вредни вещества, разкрива Беляев.

По данни на inoSMI.ru готовата вече храна се обработва с рентгенови лъчи. Приготвените за президента закуска, обяд и вечера се съхраняват в специални пломбирани съдове, задържащи топлина.

Приемите без черен хайвер

В Кремъл всяка година се провеждат тържествени приеми по случай различни национални и официални празници. На тези мероприятия се събират по няколко хиляди души. «В обслужването на гостите обикновено са заети 300 души – готвачи и сервитьори», разказва Беляев. Преди приема се провеждат тренинги, на които келнерите по секундомер отработват сервирането на ястията. Бившият шеф на кремълската кухня със съжаление споделя, че на тези тържества президентът почти не хапва, защото непрекъснато си общува с гостите или произнася речи.

Запознати споделят, че днешните приеми в Кремъл силно се отличават от тези в съветски времена. През 2000 г. по разпореждане на протокола на тогавашния държавен глава Владимир Путин бил сложен край на дългите банкетни маси и се преминало към кръглите. Бил редуциран и порционът, който при Брежнев достигал до 3-4 килограма на човек. Отрупаните софри с риби, прасета и купи с плодове били заменени с елегантни предястия в европейски стил. Путин обаче винаги настоявал на приемите да се сервира повече руска национална кухня.

В Кремъл строго спазват федералния закон, който забранява продажбата на черен хайвер в Русия. Затова на приемите се сервира предимно червен или приличащият на черния есетров хайвер от камбала или летяща риба.
.
Миди за висшата власт

Средиземноморската салата е един от любимите специалитети на руските държавници.
В «Книга за вкусната кремълска кухня» авторът Анатолий Галкин споделя и рецепти на любими на първите мъже в Русия ястия.

СРЕДИЗЕМНО-МОРСКА САЛАТА

Необходими продукти:

по няколко листа от различни салати (айсберг, лоло росо и рукола), миди (или скариди), няколко капки лимонов сок, соев сос, 2-3 супени лъжици коняк и зехтин.

Начин на приготвяне:

1. Салатните листа се накъсват с ръце, за да съхранят повече витамини. В никакъв случай не се режат с нож!

2. Накъсаните листа се заливат с лимоновия сок и зехтина.

3. Пресните или замразени миди или скариди се поставят в загрято в тиган олио и се пържат 2-3 минути.

4. Запържените морски продукти се заливат с коняка и се запалват. Когато пламъкът загасне, поставяме мидите или скаридите върху салатата. По желание блюдото се подправя със соев сос.
.
Путин държи на рибата, Горбачов на кашата
В своята «Книга за вкусната кремълска кухня» бившият главен готвач на правителството на Русия Анатолий Галкин разкрива защо супите за Сталин се готвели по 3 денонощия, а за закуска на Горбачов сервирали по пет вида каша.

За разлика от съветските лидери днешните управници били далеч по-непретенциозни, пише сп. «Итоги». Освен това повечето комунистически лидери били в преклонна възраст и менюто било съобразено със здравословното им състояние. Месечното изхранване на един член на Политбюро на ЦК на КПСС струвало на държавата 400 рубли (при курс 1 рубла за 1 долар – б.а.)

«Сталин обичаше руска и грузинска кухня. По негово време масите така се отрупваха, че не се виждаха от ястията. Йосиф Висарионович повече обичаше да гледа кой, как и колко яде», разказва в книгата си Галкин. Съветският вожд предпочитал мъжете готвачи.

За разлика от Сталин наследникът му Никита Хрушчов настоявал в личната му кухня да се трудят жени. Той бил привърженик на украинските специалитети. Леонид Брежнев пък пък бил истински гурме капацитет и наблягал на деликатесите, а Михаил Горбачов си падал по черен чай с мляко. Бащата на перестройката винаги държал на бюрото си купичка с ядки и сушени плодове. На закуска първият съветски президент обикновено поръчвал бъркани яйца и пет вида каша. От алкохолните напитки той предпочитал коняк с марките «Юбилеен» и «Празничен». За разлика от Борис Елцин, който не криеше своята любов към водката.

Преди да стане първа дама, Людмила Путина сама готви за семейството си. Понастоящем тя застава пред печката изключително рядко, за да изненада мъжа си с любимата му рибена супа. Дълго време хората мислеха, че сегашният премиер е претенциозен към храната, но в книгата «Владимир Путин: пътят към властта» Людмила цитира съпруга си: «Ако трябва да избирам между месо и риба, ще избера риба. От месото харесвам само агнешко. Сладко не обичам, само сладолед. Предпочитам зелен чай».

Засега информацията за кулинарните предпочитания на настоящия президент Дмитрий Медведев остава оскъдна. От интервюта на бившия готвач в кремълската кухня Артьом Пиляев за в. «Наша версия» става само ясно, че държавният глава не обича пилешко месо, а от напитките предпочита бира и вино.

Кремълските готвачи са много повече от обикновени кулинарни майстори. Те са хората, които най-добре познават вкусовете на първите мъже и ревностно пазят гастрономическите им тайни. Неслучайно имената на всички лични готвачи на съветските и руски лидери са засекретени...

вмо / Оох - ммм (Вкусните гозби !)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи