Сладко от бели череши
Продукти: 1 кг. захар 1 кг. бели череши 1 ч.л. лимонена киселина
1. Почистете и измийте черешите. Извадете им костилките.
2. Изсипете плодовете в дълбок съд и ги насипете със захар.
Оставете ги да престоят няколко часа за да си пуснат сока.
3. Прехвърлете черешите в тава за сладко, добавете ако е нужно 1/2 ч.ч. вода и варете като обирате пяната и разклащате тавата. Разбърквайте за да не загори.
4. Щом е готово и капка от него не се разлива, добавете 1 ч.л. лимонена киселина, разбъркайте и варете още минута.
5. Разсипете сладкото в сухи и затоплени бурканчета.
По същия начин се вари и сладко от червени череши.
Сервирайте с любов.
http://tarakchieva.blogspot.com / Оох - ммм (Вкусните гозби !)
:::
Сладко от бели череши
Продукти: 1 кг. бели череши, 800 г. захар, 1 непълна лъжичка лимонена киселина, 1 клонче индрише или 1 прах ванилия.
Приготвяне: Черешите се измиват, изваждат се костилките им и се насипват със захарта в съда, в който ще се варят.
Оставят се да престоят най-малко 10-12 часа, след което се добавя 1/2 чаена чаша вода и се слагат на огъня.
След като кипнат, се варят около 20 минути, докато сиропът се сгъсти толкова, че капка от него, капната върху наклонена чинийка, не се разлива.
През време на варенето образувалата се пяна се обира с решетъчно лъжица.
Една минута преди сваляне на сладкото от огъня се прибавя лимонената киселина и индришето (ванилията).
Сладкото се разбърква и се оставя в съда, в който е приготвена (без да се захлупва с капак), за да се напоят плодовете със сироп.
На следващия ден се прехвърлят в сухи буркани, като се гребе равномерно от плодовете и от сиропа със суха лъжица.
Източник:http://receptite.info / Оох - ммм (Вкусните гозби !)
:::
Потребител
Новак
Здравейте!
Понеже живея в град известен с уникалните си череши и с превъзходните си рецепти реших да Ви пиша.
Моята рецепта е много стара и следователно много пъти изпитана.
За 1 кг изчистени бели череши са нужни 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтузу /слага се най-накрая/ и 1-2 ванилии.
Препоръчвам черешите да се обработят веднага и да се оставят поне за час - два посипани със захарта в хладилник, за да се стегнат.
Време за варене на сладкото около 35- 40 мин.
В рецептата няма вода, защото такава е е необходима.
Черешите си пускат достатъчно количество сок.
В противен случай трябва да чакате много време , за да се изпари водата.
Сладкото не се налага да бъде стерелизирано, защото лимонената киселина не дава възможност да се развали.
Нужно е след, като го насипете в бурканчета , да го оставите цяла нощ да изстива, за да не се получи конденз, който е причината да се образува мухъл.
Ако има нещо неясно пишете ми пак.
Да Ви е сладко!
http://kulinar.gbg.bg / Оох - ммм (Вкусните гозби !)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар