Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

събота, 14 май 2011 г.

Унгарската кулинарна седмица




Кулинарна седмица

За да бъде Унгарската седмица истински неустоима, паралелно с всички останали събития в ресторанта на хотел Шератон ще тече и Унгарската кулинарна седмица. Заповядайте в ресторанта на хотел Шератон, за да поръчате и опитате специално приготвените традиционни унгарски рецепти.
Началото ще бъде поставено тържествено на 12 май в 19:00, когато първите гости на унгарската кулинарна магия ще могат да пробват специално подготвените за случая рецепти от двама световнопризнати майстори-готвачи.
Първият е младият Габор Рач от Будапеща, който вече има внушителна кариера, въпреки че е едва на 29. До момента е работил единствено и само в ресторантите на изключително луксозните четири и петзвездни Hilton Budapest Westend, Le Meridien Hotel и Isle of Eriska Hotel.
Тамаш Колежа пък принадлежи към предишната генерация унгарски готвачи и през годините е трупал умения в ресторант Préri-Steak House, парти агенциите Fehérszarvas и La Fiesta Party, а понастоящем е главен готвач в петзвездния Le Meridien Hotel. Страхотният опит на двамата гарантира, че Кулинарна седмица ще бъде изключително изкушаваща.

hungary.programata.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

:::

Унгарската седмица стартира с кулинарни изкушения

Унгарската седмица, в рамките на която у нас гостуват най-големият симфоничен оркестър в света 100 Цигански Цигулки (13 май), легендарната рок група Омега (14 май) и “унгарският Lord of the Dance” танцово шоу Presidance (15 май), стартира утре, 12 май и ще продължи до 17 май с поредица от изяви на унгарски артисти.

За да бъде Унгарската седмица истински неустоима, паралелно с всички останали събития, в ресторанта на хотел Шератон ще тече и Унгарската кулинарна седмица. Там ще могат да бъдат поръчани и опитани специално приготвените традиционни унгарски рецепти. Началото ще бъде поставено тържествено на 12 май в 19:00, когато първите гости на унгарската кулинарна магия ще могат да пробват специално подготвените за случая ястия от двама световнопризнати майстори-готвачи.

Първият е младият Габор Рач от Будапеща, който вече има внушителна кариера, въпреки че е едва на 29. До момента е работил единствено и само в ресторантите на изключително луксозните четири и петзвездни Hilton Budapest Westend, Le Meridien Hotel и Isle of Eriska Hotel.
Тамаш Колежа пък принадлежи към предишната генерация унгарски готвачи и през годините е трупал умения в ресторант Préri-Steak House, парти агенциите Fehérszarvas и La Fiesta Party, а понастоящем е главен готвач в петзвездния Le Meridien Hotel. Страхотният опит на двамата гарантира, че Кулинарна седмица ще бъде изключително изкушаваща.

ЗА УНГАРСКАТА СЕДМИЦА (12-17 МАЙ)

Акцентите от Седмицата включва няколко големи събития: изпълнението на оркестъра „100 Цигански Цигулки”, концерт на унгарските рок легенди ОМЕГА, танцовото шоу Presidance (унгарския еквивалент на Lord of the Dance) и Концерт за пиано от Лист в изпълнение на г-жа Тошева.

Подробен календар на събитията:

12 май – Откриване на Унгарска кулинарна седмица - хотел Шератон, 19 часа
12 май – Откриване на изложба „Явления“ с творби на българо-унгарски живописци – Унгарски културен институт, 18 часа
13май – концерт на 100-те цигански цигулки, зала 1, НДК, 20.00 часа
14май – концерт на най-успешната унгарска рок група в света ОМЕГА, зала 1, НДК, 20.00 часа
15 май – Танцово шоу номер 1 в Унгария Presidance, зала 1, НДК, 20.00 часа
16 май – Среща на унгарски писатели, Унгарски културен институт, 18 ч
17 май – Концерт на Ангела Тошева с творби на Ференц Лист по случай 200-годишнината от рождението му, зала 9 на НДК, 19.30 ч.

Чаба Панкотай, управител на PMG Програмата Медия Груп, за Унгарската седмица:
„Въпреки че тазгодишната Седмица се провежда в чест на Унгарското председателство на ЕС, имаме намерението да превърнем тази инициатива в традиция и да организираме събитието ежегодно. Искрено вярваме, че сближаването на унгарската култура и обичаи с българския народ е изключително важно и за изграждането на положителен бизнес климат между двете държави. Благодарение на подобни инициативи Унгария, а съответно и унгарският бизнес, ще имат възможността да създават свой все по-благоприятен имидж в България. Както лично се убедих благодарение на бизнес начинанията си извън родината, създадената представа за една нация е от огромно значение за начина, по който нейните представители - инвеститори, предприемачи, и техните идеи, биват приемани в дадено общество”.

КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГОСТИТЕ НА СЕДМИЦАТА:

100-те ЦИГАНСКИ ЦИГУЛКИ – 13 май
Оркестърът „100 Gypsy Violins“ не само е най-голямата циганска музикална формация изобщо – той е и най-големият симфоничен оркестър, идвал някога у нас. Като добавим и факта, че музикантите постигат удивителен синхрон в изпълнението на класически произведения по памет, без да използват партитури, невероятното преживяване за публиката е абсолютно гарантирано.
Оркестърът е основан е през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока. Множеството унгарски цигански музиканти, които са дошли, започват да свирят след траурната церемония, за да го изпратят за последно и изумяват хората с уникално звучене. В този импровизиран момент се ражда будапещенският симфоничен оркестър “100 Gypsy Violins”.

В момента президент и артистичен директор е Шандор Буфо Риго, който е и ръководител на оркестъра. Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела,10 двойни баса, 9 кларинета и др. Репертоарът на оркестъра включва както унгарска и международна циганска музика от Виторио Монти и Григорис Диницу, така и класически композиции от Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате, Йохан Щраус.

ОМЕГА – 14 май
След легендарните си концерти у нас през 80-те Омега пристигат отново в България, за да представят най-големите си хитове пред българска публика, както и материал от последния си студиен албум Omega Rhapsody.
Омега е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Ласло Бенкьо –клавишни, вокал, Янош Кобор – ритъм китара и вокал и Джозеф Лаукс.
Омега имат не едно и две съвместни участия на различни сцени и фестивали в Унгария и цяла Европа със Скорпиънс. Кулминацията обикновено е дуетното изпълнение на Клаус Майне и Янош Кобор на “White Dove” на английски, немски и унгарски език.
Омега имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски, към които и до днес продължават да се добавят нови заглавия.Концертът на Омега на 14 май в зала 1 на НДК е част от Унгарската седмица у нас (12-17 май) по повод европейското председателство на република Унгария.

PRESIDANCE – 15 май
Танцово шоу номер 1 в Унгария Presidance ще засенчи грандиозния успех у нас на световноизвестния Lord of the Dancе, убеден е основателят и хореограф на шоуто Берталан Вари. Спектакълът по стара унгарска легенда ще бъде представен за първи път в България на 15 май 2011 г. в зала 1 на НДК.
Носител на множество престижни награди, Вари влага цялата си енергия и новаторски подход за създаването на една висококачествена шоу продукция на 21 век. Специална сценография, плазмени екрани и пищни пироефекти създават усещането за феерия от цветове и допълват въздействието на автентичния унгарския танц, поднесен от едни от най-добрите танцьори в Европа. Посредством уникалното съчетание от класически и модерни мотиви в изпълнението си момичетата и момчетата от Presidance поставят нови стандарти в танцовото изкуство.

Билети за концерта на "100 Gypsy Violins"

Билети за концерта на рок легендите "Omega"

Билети за шоуто "Presidance"

artbulgaria.org / Оох - ммм - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи