Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

събота, 7 май 2011 г.

PEARL OF ISTANBUL


Pearl of Istanbul Pearl of Istanbul

Адрес: ул. Уилям Гладстон, 40

Местоположение: Център

тел: 0892 46 65 62

виж на картата

Атмосфера на модерен ориент, макар на пръв прочит тафтология, ви очаква в най-новия турски ресторант, на крачка от Витошка.
Елегантен интериор с едва загатнати кич-уклони предразполага жадните за босфорско настроение и угощение. Дори музиката тук няма да подразни поевропейчения слух.
Блюдата са типични - кебапи, шишове, пилафи, лаваши, обилно подправени с шепи пикантни подправки, които не са за всеки вкус, но определено са душата на турската кухня.

:::


© Цветелина Ангелова

:::

Pearl of Istanbul

Почти успешен ориенталски опит с много лют червен пипер
Pearl of Istanbul

ул. "Уилям Гладстон" 40

02 980 65 18

Появи се без много шум на две крачки от булевард "Витоша" и ако не бяха прозорците, издадени над тротoара, едва ли щяхме да го забележим. Влизаме в една дъждовна вечер с желание да се пренесем за кратко на брега на Босфора и опитът е почти успешен.

Ненатрапчивата турска музика и модерният интериор действат предразполагащо. Лъчезарният сервитьор се появява веднага с менюто, което е стегнато и съдържателно - никакъв алкохол, няколко салати, основни ястия с преобладаващи вариации на кебап от агнешко, телешко и пилешко месо. Изборът от напитки все пак излиза от рамките на написаното, така че поръчваме бира "Ефес" (3 лв. за 330 мл).

Докато размишляваме върху продължението на вечерята, установяваме, че няма ясно разграничени маси за пушачи и непушачи. Единственото обяснение на сервитьора е, че вече минава осем часът, каквото и да значи това.

Спираме се на "Чобан салата" (2.50 лв.) и "Адана кебап", към които вземаме и порция "Лаваш", заедно с кадаиф и чай за десерт. Чакането продължава сравнително кратко и първо пристигат лавашът и салатата. Малката порция в плоската чиния е с грижливо нарязани на ръка домати, краставици, зелена чушка, лук и магданоз, полети обилно с лимон, зехтин и лют червен пипер. Лавашът от своя страна е сравнително твърд и някои парчета не са точно с дъха, който харесваме. Докато бавно отдаваме дължимото на салатата, за което заслугата е основно на пипера, сервитьорът се присъединява към компанията на съседната маса и за дълго забравя за присъствието ни.

Вече привършваме, когато се появява и основната част от поръчката. Извън Турция "Адана кебап" (8.90 лв.) е значително по-известен от курорта, чието име носи. Днес той е нещо като национален хранителен патент с географска значимост. В оригинала се приготвя от смляно агнешко, смесено с мазнина от агнешка опашка, и според каноните на рецептата месото трябва да е нарязано на ръка, но това определено не е нашият случай. От подправките трябва да има само сол и червен пипер, а последният тук щедро компенсира всички останали отклонения. Месото се оформя като дълго кебапче и се пече на шиш върху горещи въглени. Съдържанието на чинията пред нас може и да не е приготвено по всички канони, но на вкус е постигнат задоволителен компромис, ако не броим чудовищното количество лют пипер, което дори оризът и зеленчуците от гарнитурата не успяват да приглушат.

Накрая пред нас се появяват чаят (1 лв.) и десертът – скромна порция кадаиф (3.50 лв.). Докато чаят е приготвен според всички правила на изкуството на съседите и наситеният му вкус неутрализира някои недоразумения преди него, то кадаифът няма нищо общо с това, което очакваме. Така си тръгваме с лека носталгия по онзи, който ни се случи да опитаме през лятото в едно малко кафене в Измир – ароматен, добре изпечен до кафяво, подсушен от излишния сироп и захар.

capital.bg

:::

адрес: СОФИЯ, ул. Гладстон 40 телефон: (359) 02/980-6518 PEARL OF ISTANBUL

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи