Imam Bayildi - имам баялдъ, пълнени патладжани по турски
време на приготвяне:
70 min
брой порции:
4
трудност:
средно трудна
Има много легенди свързани с произхода на това ястие, една от тях разказва, че мохамеданският духовник Имам припаднал от възхищение когато за пръв път опитал това ястие.
Описание на продукта
Оценка на потребителите:
Невероятна
Продукти, използвани в рецептата
Съставки
4 средни патладжана
4 средни глави лук
4 скилидки чесън
6 средно големи, узрели, обелени домата
100 мл зехтин
5-6 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. захар
5 с.л. пресен лимонов сок
сол
пипер
зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне
- В голяма тенджера с вряща вода, бланширайте патладжаните за 7-8 минути, след което ги отцедете и подсушете.
- Леко запържете лука със зехтин, добавете счукания чесън, обелените домати нарязани на кубчета.
- Всичко задушете за 10 минути, а накрая изсипете нарязания магданоз.
- Срежете патладжаните на половина и извадете от тях малко от вътрешността.
- Нарежете вътрешността смесете я със зеленчуците, подправете на вкус с лимонов сок и подправки.
- Половинките патладжан напълнете с плънка, полейте с останалия зехтин и поставете във фурната.
- Печете 45 минути при температура 180 C°.
Начин на сервиране: Сервира се гореща, най-добре с кисело мляко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар