Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

петък, 13 май 2011 г.

Салатите и тяхното място в турската кухня

ТУРСКАТА КУХНЯ 20/2011

Салатите и тяхното място в турската кухня...

Изпратена 13.05.2011 07:30:29 UTC

Обновена 13.05.2011 07:30:29 UTC

Салатите, които се приготовляват от сурови или полусурови зеленчуци и треви, се отнасят към предястията.

Кухните на почти всички народи съдържат различни видове салати, които се окачествяват като своеобразен склад за витамини. Онова, което отличава салатите на различните национални кухни, е разнообразието от зеленчуци и треви, а също и сосовете, с които се заливат отгоре.

Дори и приготвени от същите зеленчуци, салатите, заляти със специфичен сос, се превръщат в национални специалитети.

Например обикновената салата, приготвена от марули или салатки, залята с два различни соса, се превръща във френска или италианска .

Салатите в турската кухня се приготовляват от домати, краставици, марули, салатки, лапад, асперки, картофи, варен нахут и варен боб.Обикновено те се заливат със зехтин.Добавя се още лимонена киселина или оцет, сумак или сок от нар.За разлика от общоприетото в другите страни, салатата в турската кухня не се поднася като предястие, а се сервира с основното ястие и се консумира едновременно с него.

Днес ще ви предложим две салати, които се отнасят към специалитети на турската кухня.Вие можете, по желание, да г и сервирате като предястие или заедно с основното ястие, а можете да изкарате обяда или вечерята само с тях.

Първата салата е тъй наречената овчарска салата, която е доста разпространена в Турция.за четири порции са необходими следните продукти: 4 големи твърди домата, 4 чушки -чорбаджийски, капия или за пълнене, една или две глави кромид лук със средна големина, една краставица, една връзка копър или магданоз, една скилидка чесън, една трета кафена чаша лимонов сок или оцет, половин кафена чаша зехтин, сол на вкус. Начин на приготовление:

Нарязваме на ситно лука, разбъркваме със сол, след което измиваме под струя вода.На дъното на съда,в който ще приготвим салатата поръсваме малко сол и стриваме скилидка чесън, след което ги изхвърляме .Поставяме в съда лимоновия сок или оцета, зехтина и лука.Отгоре слагаме доматите и краставиците, нарязани на кубчета, а също и чушките, нарязани на малки парченца.По желание добавяме отгоре накълцан магданоз или копър.Разбъркваме добре.Сервираме овчарската салата с ястия, приготвени с месо, а също и с риба.

Втората ни салата, се приготвя от патладжани и за нея са необходими : 6 броя малки пресни патладжани без семки, два домата със средна големина, три чушки, 3 лимона, 16 броя маслини, една чаена чаша зехтин, сол на вкус.

Начин на приготовление: вземаме патладжаните и правим разрез на няколко места, след което печем върху котлона или на жар, докато омекнат.Слагаме в един съд два литра вода, сока на два лимона и една супена лъжица сол.Обелваме внимателно с ножа омекналите патладжани, изрязваме дръжките и пускаме в лимонената вода. В един друг съд слагаме сока на един лимон, зехтина и сол на вкус.Изваждаме патладжаните, прецеждаме водата и ги пускаме в съда със зехтина.Омачкваме добре с дървена лъжица и разбъркваме, докато патладжаните станат на пюре.Разпределяме получената смес на четири порции.По краищата на чинията нареждаме нарязаните на кръгчета домати.Слагаме в средата на салатата по четири маслини и украсяване с нарязаните чушки.

Салатата от патладжани се приготовлява и по друг начин, като към нея се добавя 250 грама прецедено кисело мляко със счукан чесън.

Каквато и да е салатата.овчарска или с патладжани, френска, италианска или китайска с листа от соя, тя е неизменна част от менюто на всяка кухня.Да не забравяме още, че съдържа витамини в изобилие и отваря апетита.

Добър апетит!

ТРТ / Оох - ммм - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи