Великден след броени дни - опитайте да омесите домашен козунак
Великден след броени дни - опитайте да омесите домашен козунак. Представяме ви подбрани рецепти за топящи се в устата козунаци, за да имате още по прекрасен празник.
:::
Козунак със стафиди и бадеми
От рецептите на баба
Съставки
1000 гр брашно тип 500
300 мл мляко краве прясно
300 гр захар
8 бр. яйца
200 гр масло
100 гр бадеми
1 пак. мая
125 гр стафиди
1 бр. яйчен жълтък
1 лимонова кора
Приготвяне
1.1/2 чаена чаша от брашното попарете с вряло мляко и бъркайте, докато се получи рядка кашица
2.Размийте маята с 1-2 супени лъжици топло мляко и 1 чаена лъжичка от захарта
3.Прибавете я постепенно с разбъркване към брашнената кашица
4.Затворете съда и оставете сместа да втаса
5.Изсипете останалото брашно в по-широка тава и направете в средата кладенче
6.Разбийте отделно жълтъците и отделно от белтъците ги излейте внимателно в кладенчето
7.Прибавяйте по малко и от млякото с маята, сипете солта и настърганата лимонова кора
8.Започнете да месите тесто (докато погълне всичкото брашно), като от време на време добавяте от омекналото масло
9.Започнат ли да излизат мехурчета, пуснете в тестото стафидите
10.Разделете тестото на 2 части - по-малка и по-голяма
11.По-малката оваляйте върху масата на дълъг 'колан' и го поставете в кръг по края на намазаната с масло тава
12.По-голямата част разделете на 5-6 топчета
13.Всяко едно оваляйте също като 'коланче' и навийте спираловидно
14.Подредете ги така, че в средата на тавата да остане малко място
15.Оставете козунака да втаса и го намажете отгоре с разбитото яйце
16.Набодете го с бадемите, а в средата поставете едно червено яйце
17.В началото печете на силна фурна, а към края - на умерена
:::
Козунак с орехова плънка
Трудна, но вкусна рецепта
Съставки
250 гр орехови ядки
1/2 пак. канела на прах
1 бр. яйчен жълтък
1000 гр брашно тип 500
250 мл мляко краве прясно
150 гр маргарин
1 пак. ванилия
1 пак. мая
250 гр захар
200 гр мармалад от шипки
5 бр. яйца
1 лимонова кора
Приготвяне
1.Разтворете маята с чаена чаша хладко мляко
2.Към останалото прибавете захарта и маргарина
3.Разтопете ги на котлона и оставете сместа да поизстине
4.Разбийте яйцата с миксер и сипете в тях разтворената мая
5.Тази смес прибавете към другата (със захарта и маргарина)
6.Разбъркайте добре и оставете 8-10 часа да престои, да втаса (Добре ще е да завиете съда с вълнено одеяло)
7.След това сложете брашното, кората от лимона и ванилията
8.Омесете тесто и го оставете отново да втаса - докато увеличи обема си двойно
9.Разделете го на три части
10.Разточете всяка надълго и я намажете със смес от мармалада, счуканите орехи и канелата
11.Навийте я на руло и я усучете
12.От трите рула изплетете плитка и я сложете в продълговата форма, намазана с олио
13.Тестото трябва да бъде под нивото на половината от дълбочината на формата
14.Намажете отгоре козунака с разбития жълтък
15.Оставете го отново да втаса (докато изпълни съда)
16.Печете го на 200 градуса, без да загрявате предварително фурната
17.Когато се позачерви, намалете на 150 градуса и го посипете със захар.
:::
Великденски празничен венец
Направете празника още по-светъл
Съставки
500 гр брашно тип 500
50 гр захар
350 гр масло
1 бр. яйца
1 пак. мая
50 мл ракия
20 мл мляко краве прясно
Приготвяне
1.Налейте в купичка 1/2 чаена чаша хладка вода и разтворете в нея 1 супена лъжица захар
2.Сипете маята и оставете така 10 минути да втаса
3.Пресейте брашното в тава, направете \'кладенче\' в средата и сложете в него захарта
4.Добавете солта, разбитото сурово яйце, ракията, млякото и маслото (на парченца)
5.Разбъркайте продуктите с пръсти, за да се получи хомогенна смес
6.Прибавете маята и с брашното замесете тесто, докато пръстите ви започнат да се отделят от него
7.Оформете го на топка и го сложете на топло, покрито с кърпа
8.След около 3 часа, когато удвои обема си, то е вече готово
9.Омесете тестото повторно
10.Отделете от него за ленти, с които ще прикрепите боядисаните яйца
11.Оформете от тестото венец и на 3 места пъхнете яйца, върху които кръстосайте тестените ленти
12.В средата може да поставите други три яйца
13.Сложете венеца в намаслена тава и го оставете да втасва 30 минути
14.Загрейте фурната до 180 градуса и печете венеца 40 минути, докато бухне и да се зачерви
тялото.бг / Ooh - mmm
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар