Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

събота, 30 април 2011 г.

Турски ресторант "EGE" на Женския пазарТака манджа не беше ми се ослаждала от коледните празници с мамините гозби

Турски "ресторант" EGE на Женския пазар

Бях чувал за него още преди година, но едва преди месец събрах кураж да вляза. Погледнато от улицата е абсолютна дупка, в пълна хармония с Женския пазар.

А сърбащите чорби работяги в омазани с вар и бои дрехи, коси и лица допълват "романтичната" картина.


Все пак се престраших да вляза и сега с чисто сърце го обявявам за най-вкусното място в София!

Така манджа не беше ми се ослаждала от коледните празници с мамините гозби.


А супата от телешка глава е истински елексир.

Не само за махмурлиите.

Направо е класи над най-добрата шкембе чорба (например на 33 до Затвора в Бургас или на Софиянеца в Созопол).

Толкова добре е докарана на подправки и особено на чесън, че няма нужда да и се добавя каквото и да било.

Вече съм пробвал повечето гозби - слабо не съм оцелил.

Цените са повече от народни.


А като е сладко на стомаха постепенно от мизерийката наоколо започва да ти лъха топлина и уют, а към отрудения народ наоколо започваш да изпитваш умиление...

Намира се на Цар Симеон от лявата страна ако се върви от Ботев към Женския.

Автор :

http://forum.kulinar.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

:::

Мястото наистина е забележително.

Атмосферата е меко казано неприятна, но ястията са доста вкусни.

Не случайно авторът на темата е сложил ресторант в кавички.

Това със сигурност не е място за романтична вечеря с любимия човек.

Вечер там не се ходи, мисля че работи до 20:00ч.

Това е турски ресторант където сервират основно готвени ястия - гювеч, кюфтета с патладжан, телешко с бамя и др., всички с доволно количество сос.

Всеки, който е бил в Турция, знае за какво говоря.

Общо взето това е място, което най-добре е да се пробва когато времето е студено и човек има нужда точно от такива горещи, ароматни и с невероятен домашен вкус манджи.

Не го препоръчвам през лятото.

Няма предястия, нито десерти.

Има и дюнер (агнешки), който не е лош, но той не е силата на това място.

В София няма ресторант където да има толкова вкусни манджи.

Под манджи имам предвид готвени ястия в тава със сос.

Освен шкембето горещо препоръчвам хашламата (турски вариант на телешко варено, застроен).


Цените са смешно ниски, но не това е най-важното.

В София има два турски ресторанта с претенции - този на ул. Венелин и в Японския.

И двата не могат да се мерят с Ege.

Жалко само че се намира на такова място и че обстановката е толкова мизерна.


Намира се на ул. Цар Симеон 108

Автор : sylt

http://forum.kulinar.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

:::

Няколко думи за EGE :
Ходя често на обяд, а вечер си взимам храна за в къщи. Знам и сергията от която ресторанта си купува зеленчуците. Преди доста години там ме заведе един мой приятел български турчин, който в момента живее в Истанбул.
Яденетата им ги знам почти наизуст. Положителните неща :
Винаги са с много месо, за разлика от разни скъпи ресторанти.
Щом става въпрос за готвено, като домашно ястие - те са номер едно в София. Бие абсолютно всички прехвалени или скъпи ресторанти в столицата. Що се отнася до цената навремето бяха по евтини, сега основните яденета са по 4 лева, някой 5лв а агнешко с ориз 8лв.
Помня времето когато това ястие беше 4-5лв.
Хляб, ястия всичко се приготвя в пещ загрявана с дървени въглища, оттам идва аромата на ястията.
Качеството не се променя с времето, понеже собствениците работят (двама) и само те прибират парите донесени им от сервитьорките. Просто няма как да стане грешка

Негативните неща :
Обстановката е като старите шкембеджийници през тоталитарно време, под всякаква критика е и малката тоалетна.
Клиентите са им от работници, цигани от пазара, турци, шиптари, с бради, без бради, както и млади модерни момчета привлечени от невероятният вкус на манджите.
Носейки храна за в къщи и на приятели, най накрая някоя жена или приятелка иска да дойде с мене и да вкуси от тези ястия. Когато съм водил жена там е било винаги с големи уговорки.
Въпреки всичко готвеното тука си остава еталон за качество при това на смешни цени.

В момента малко по лесно се намират места в EGE , понеже точно срещу тях отвори ресторант БОСФОРА който е голям, пълни се по обяд,но винаги има някое свободно място Цените са двойни, но за сметка на това всичко е чисто, обслужването добро с приятни млади момичета а и ниското ниво клиентела го избягва. Тука спокойно може да отидете с приятелката си.

Автор : jullk

http://forum.kulinar.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи