Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

събота, 30 април 2011 г.

Турски ресторант Ориент Експрес на Женския пазар

Турски ресторант Ориент Експрес се намира на ул. Цар Симеон, почти срещу Ege. Със същата големина е (не повече от 15 места), но доста по-чист. Има вид по-скоро на закусвалня. За разлика от Ege, тук няма манджи, а само скара и дюнер. Дюнерът няма нищо общо с макдоналдс-дюнера при арабите от Мимас. Направен е както го правят в Турция от мляно телешко месо, смесно с малко агнешко. Скарата е на въглища и ако ви се ядат агнешки котлети, това е мястото. Менюто е кратко, всичкото месо е изложено на малка витрина и изглежда доста добре. Вече съм пробвал цялото меню и препоръчвам Адана кебап и Искендер кебап. Мисля че за пръв път в София има Искендер кебап, който да се доближава толкова близо до този, който съм ял в Истанбул.
Също както в случая с Ege, там не се ходи вечер.

Автор : sylt

http://forum.kulinar.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

:::

ORIENT Express е приятен чистичък ресторант, за разлика от EGE
Най добре правят Искендер Кебап спрямо другите турски ресторанти.
Това е защото собственика Taner Ayan е от Бурса където се прави най хубавия Искендер кебап в Турция и човека просто знае как. Адана кебапа и аз го препоръчвам, слагам го на второ място след Искендер кебапа.
Искам да вметна за мераклиите на Искандер кебапа, че преди да се поднесе ястието се полива обилно с разтопено масло. Имайте го в предвид относно калориите.

Напоследък този ресторант е засенчен от BOSFOR ресторанта който е залепен за тях и е доста по голям. Предлага готвени яденета. Повечето имат задължително присъствие на домат. Аз много харесвам домат когато има в яденето. Този ресторант се посещава от Мюфтийството които са недалеч.
Имат 4 вида десерти :
баклавата която правят е уникална, точно каквато съм ял в Истанбул. Ресторант EGE взима от тях и я предлага на своите клиенти също. Струва 2 лева
Сутляш, също перфектно приготвен, без забелжки.
Най впечатляващият с особен уникален вкус : Кадаиф отгоре леко карамелизиран и хруска а отдолу и отвътре в кадаифа има кашкавал които е разтеглив при консумирането защото десерта се загрява преди да се поднесе.
Има още един десерт, нещо като северина, като кадъна гьобек май. Поправете ме ако греша.

Автор : jullk

http://forum.kulinar.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

:::

Днес вечерях в ЕГЕ , отсреща видях че Ориент Експрес е затворен и се страхувам че може би за постоянно. Това е следствие силната конкуренция на БОСФОР ресторанта който е по просторен и събира повече хора и са в еднакъв ценови сегмент.
ЕГЕ е неразбиваем заради качественото готвено на много ниски цени, непостижими за никой друг турски ресторант.

Автор : jullk

http://forum.kulinar.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

:::

Да, и аз вчера минах оттам и видях че Ориент Експрес вече не работи. Жалко, дюнерът беше най-добрия в София.

Автор : sylt

http://forum.kulinar.bg / Оох - ммм - Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи