Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

събота, 23 април 2011 г.

Вкусно агнешко за Великден

Петко Павлов

Вкусно агнешко за Великден

© www.sxc.hu

В навечерието на великденските празници най-актуалните теми са свързани с червените яйца, козунаците и разбира се, агнешкото. Традиция е след постите българинът да се отпусне на по-богата трапеза, стига да може да си го позволи.

По великотърновските магазини агнешкото се харчи по 14 лв. килото, с два лева по-скъпо от миналата година. Предлагат се и главички от 3,99 лв. до 4,44 лв. за килограм, както и карантия по 6,90 лв. Има и по-евтини комплекти карантия, но на тях пише, че са внос от Нова Зеландия.

Стопани предлагат агнета по 6 лв. на килограм живо тегло, нямат нищо против и да го заколят и одерат срещу 10 лв. допълнително. Ферма, пък е готова да ви предостави до вратата на апартамента почистеното агънце срещу 15 лв. за килограм, като карантията ви е подарък.

Бай Христо е транжор в една големите вериги магазини във Велико Търново. Как да разпознаем хубавото агнешко и оТкъде да си го купим са въпросите към него.

Прясното агнешко винаги е по-светло, по-свежо, а онова стои малко по-тъмно. Ей това е цялата работа. Също агнешкото дробене, което е дроб сърмата, си личи и от замразената, тя е свежа, много е хубава, разказа Бай Христо.

Кое агънце е готово за празничната трапеза?

Килограмите, говорим за чисто трупче както е, да не надминава 20 кг. Големите са 30-40 кг., това не е агне вече.

И след като сме наясно с качествата на прясното агнешко месо и цените, остава да разберем коя е универсалната подправка за него. За нея разказва баба Ана, която половин век отглежда и продава подправки. Трябва само джоджен, който баба Ана нарича джоджо.

Това ли е най-добрата подправка?

Да, джоджо.

Суха или зелена?

Суха, суха засега. Зелената още много дребна и да не я съсипваме. Суха да е.

Агнешкото ще си купите ли сега за празника?

Ще си купим, разбира се, макар и малко, пак ще си вземем. На такъв празник трябва да се вземе.

Обичате ли го?

Много, много обичам агнешко. Пека си го на фурна, дробене правя с ориз, някой път го пълня, някой път на порции и така.

Дробенето, каква му е тайната, какво слагате в него?

Пак джоджен, това се слага.

Това е, джоджен - най-добрата подправка за агнешко. Остава да имате възможност да си купите месото и да си го хапнете със здраве с близките си хора.

др / Оох - ммм / Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи