Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

неделя, 24 април 2011 г.

Най-вкусният каймак в Истанбул е при българина бай Пандо !

Най-вкусният каймак в Истанбул е при българина бай Пандо !

Нахиде Дениз

Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - Истанбул.

© Снимка: http://www.atourfoods.com
Каймак

Дюкянът на българина Пандо Шестаков в Истанбул е от 1895 година. Той е потомствен производител на млечния каймак -деликатес, без който турците на сядат на закуска. Още прадедите на Бай Пандо пренесли рецептата от каймака от Балканите в най-големия град в Турция.

Според истанбулските гурмета най-вкусния каймак прави българинът бай Пандо. Датата 1895 година е написана на входа на магазинчето в квартала Бешикташ на брега на Босфора. Скромното и дори невзрачно дюкянче странно контрастира на модните бутици в квартала.

"Предлагаме българска закуска с каймак," пише пред закусвалнята на Бай Пандо. Тя включва чист каймак, пресен мед и чай на цена около 4 евро. Предлагат се и други вкусотии - яйца от пъдпъдък, мишмаш, старинният инвентар и гласът на бай Пандо.

"Много години го имам този дюкян, все с мляко работя, каймак правим, баща ми, дядо ми все работим подред, още в Османско време дошли в Истанбул... Ние сме православни българи, аз съм роден в Бешикташ. Баща ми Сотир Пандов навремето снабдявал с каймак двореца на султана, от него научих занаята, двамата синове пък го научиха от мен".

В миналото Шестакови били многолюдна фамилия, притежавали голям чифлик и мандра в околностите на Истанбул. Сега със съпругата Йоанна въртят дюкяна и въпреки че и двамата са на години не спират да работят. Помагат им синовете Сотир и Христо.

"Истински каймак става само от биволско мляко", категоричен е майсторът. Приготвят го 3 дни, варят по 30-40 литра мляко в големи тави, слагат го в лед.

Славата на каймака на българина Пандо Шестаков отдавна е прекрачила границите на Турция. Сред неговите клиенти са такива от Америка, Гърция, Испания, Дубай. По стените на дюкяна са окачени снимки и отзиви, репортажи с кореспонденти на известни медии...

Бай Пандо смята, че потомствеността също е важен фактор. В миналото много българи в Истанбул се занимавали с производство на млечни продукти. "Много заминаха, останахме малко, но слава богу в Истанбул си имаме църкви, спазваме си българските обичаи," разказва майсторът на каймака.

Българинът често е канен в турските университети, за да разказва на студентите как се прави каймак. Според него обаче с развитието на технологиите млечните произведения във фабриките са изгубили своя вкус. Измъчва се, че така постепенно ще изчезне и вкусът на каймака...

бнр / Оох - ммм / Вкусните гозби !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи