Снимка:http://mypicsmania.blogspot.com.
Международна кухня в Кърджали
Чужденци от 10 държави показаха в Кърджали най-вкусните ястия от своите национални кухни. На импровизиран кулинарен щанд те приготвиха суши, баница с месо, сладки от тиква. Инициативата е на местното Бюро за имигранти.
Според последната статистика в Източните Родопи трайно живеят представители на 39 националности. Според участниците в кулинарния празник, традиционните за всяка кухня ястия са най-доброто средство за разбирателство между различните нации.
Вкусът на българската кухня е първото нещо, което пленява новите родопчани. Всички харесват шопска салата, шишчета и баница. Животът у нас обаче не е отказал чужденците от традиционните за родината им ястия.
За да ги представят, те приготвиха най-популярните в страните им храни. Като руската салата, която се различава от предлаганата у нас. Тайната е, че вместо майонеза се слага сметана и още нещо.
Тамара Александрова, Русия:
- Когато е направена с месо, много по-сладка става, отколкото със саламче.
Ън Джин от Южна Корея показа как се прави суши.
Ън Джин, Южна Корея:
- Японските слагат вътре рибите, но ние слагаме вътре зеленчуци, яйца, моркови и салата – красавица – ох, краставица, и с ориз, разбира се.
Сбирки като тази помагат на имигрантите по-лесно да се адаптират към живота в България и да намерят нови приятели. Тамара живее от 16 години в Кърджали и засега няма да намерение да се връща в родината си – Русия.
Репортер:
- Как ви се струва животът тук. Хубаво ли е?
Тамара Александрова:
- Хубаво. Нали, чист въздух има тук, много плодове – фрукти, нали, всичко екологически чисто.
За Ън Джин най-трудно е да свикне с езика.
Ън Джин:
- Аз имам три деца и те учат в училище и детската градина. Майка им не знае български – много ми е трудно.
Освен ястия от различни точки на света, в Кърджали може да се видят и необичайни изпълнения от българския фолклор.
Автор: Красимир Ангелов, Кърджали
бнр / Оох - ммм (Вкусните гозби !)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар