Ooh-mmm

Ooh-mmm
in Diaspora:
Photobucket Jazz Bg Times Radio

сряда, 23 март 2011 г.

Мор им хемд (Черен човек в риза) и Глазиран ябълков сладкиш

Мор им хемд (Черен човек в риза) и Глазиран ябълков сладкиш

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Мор им хемд (Черен човек в риза)

50 г шоколад
50 г краве масло
50 г пудра захар
50 г захар
50 г галета
3 яйца
2 с.л. какао
2 с.л. портокалов ликьор
кората на 1 портокал

За шоколадовия сос:

200 г захар
50 г какао
50 г какаов пудинг
50 г шоколадов кувертюр

течна сметана за декорация
пудра захар и какао за поръсване

Стъпки за приготвяне:

1. Разтопяваме шоколада на водна баня. Разбиваме с миксер маслото и пудрата захар до получаване на пухкав крем. Отделяме белтъците и ги разбиваме на сняг след това прибавяме захарта. Отделно разбъркваме жълтъците, към тях слагаме какаото и портокаловия ликьор. Към сместа прибавяме настърганата портокалова кора и разтопения и охладен шоколад. Прибавяме към разбитите белтъци, изсипваме галетата и внимателно разбъркваме. Пълним 3/4 от формичките за печене с пухкавата смес. Изравняваме повърхността и покриваме с алуминиево фолио. Печем на водна баня при температура от 130 градуса, в продължение на 35 мин.

2. Приготвяне на шоколадовия сос: В 500 мл вода разтопяваме захарта. Разтваряме какаото и какаовия пудинг в малко вода. С непрекъснато бъркане изсипваме при захарта, прибавяме и шоколадовия кувертюр и продължаваме да разбъркваме.

3. Обръщаме изпечения пудинг в чиния за сервиране. Поливаме с шоколадовия сос и течна сметана. Поръсваме с пудра захар и какао и поднасяме.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Глазиран ябълков сладкиш

За тестото:

500 г брашно
200 г краве масло
100 г захар
1 яйце
1 пак. ванилова захар
1 щипка сол

3-4 ябълки
5 жълтъка
500 мл течна сметана
50 г царевично нишесте
брашно за поръсване
50 г галета
50 г краве масло

За глазурата:

1 пак. желатин
1 с.л. ром

крокан, какао и пудра захар за поръсване

Стъпки за приготвяне:

1. Смесваме пресятото брашно, омекналото краве масло и останалите продукти за тестото. Разбиваме с миксер до получаване на тесто, покриваме с фолио и оставяме в хладилник за 30 мин. да стегне. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки филийки. Разточваме тестото с малко брашно. Прехвърляме в кръгла тава с размер 26 см, като оформяме ръб. С вилица набождаме тестото, поръсваме с разтопеното краве масло и галетата. Подреждаме плътно ябълките.

2. В купа смесваме жълтъците, сметаната и нишестето и разбиваме до получаване на хомогенна смес, след което поливаме с нея ябълките. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, в продължение на 30-35 мин. Разтваряме желатина в малко вода и го затопляме на водна баня. Прибавяме рома и глазираме сладкиша, като мажем с помощта на четка. Поръсваме с крокан, какао и пудра захар.

бтв / Оох - ммм (Вкусните гозби !)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи